Vak: Digitalisering en recht credits: 5

Vakcode
XRDB22DER
Naam
Digitalisering en recht
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Moed
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Digitalisering en recht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren (algemene toelichting competentie) 
Voordat de hbo-jurist een beroepsproduct maakt, dient hij de praktijk te analyseren. Vervolgens formuleert hij de juridisch relevante vragen bij een casuspositie. Hij beschikt over onderzoeksvaardigheden: hij gaat systematisch te werk door de relevante juridische bronnen te selecteren en verzamelen, zoals wetgeving en jurisprudentie. Zijn analyse omvat het proces van verzamelen, selecteren, kwalificeren en analyseren van de praktijksituatie, de daaruit voorvloeiende relevante feiten en juridische bronnen. De hbo-jurist moet dit volledige proces doorlopen om een goed beroepsproduct op te leveren. 

Adviseren (algemene toelichting competentie) 
Nadat de hbo-jurist de adviesvraag heeft verhelderd, onderzoekt hij de feiten, standpunten, belangen, rechtsbronnen en toepasselijke rechtsregels. Na een analyse brengt hij mondeling of schriftelijk in passende vorm en taalgebruik een onderbouwd advies uit, waarbij zijn overwegingen inzage geven in hoe het advies tot stand is gekomen en hoe hij rekening houdt met aspecten als klantvriendelijkheid, effectiviteit, bruikbaarheid en draagvlak. 

Organiseren (algemene toelichting competentie) 
De hbo-jurist draagt in een juridische beroepsomgeving zorg voor het aanleggen, beheren, ontsluiten en overdragen van juridische dossiers en informatie in de eigen organisatie of de keten. Hij is in staat juridische dienstverlening, processen of projecten efficiĆ«nt en effectief, in te richten en uit te voeren. Daarbij heeft hij oog voor (digitale) ontwikkelingen die kansen bieden voor vernieuwing en verbetering van juridische diensten en processen. Hij kan samenwerken met professionals van verschillende disciplines en zoekt continu naar mogelijkheden om zijn eigen functioneren en dat van de organisatie te verbeteren. 

Innoveren (algemene toelichting competentie) 
De jurist signaleert de effecten van nieuwe wet- en regelgeving, richtlijnen en andere afspraken van overheden op micro- meso- en macroniveau. Hij past daarbij inzichten uit actueel (internationaal) juridisch onderzoek toe en onderzoekt waar nodig zelf welke knelpunten er zijn. Op basis daarvan formuleert hij een onderbouwd (beleids-) advies en/of doet voorstellen voor preventiemaatregelen. Hij betrekt hierbij relevante politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Door het doen van (bronnen-) onderzoek draagt hij bij aan de verbetering van de praktijk op micro-, meso- en macroniveau. De jurist neemt initiatief om onderbouwde oplossingsrichtingen en verbetermaatregelen te bespreken en onderneemt acties om bij te dragen aan de implementatie. 

 

Inhoud

Digitalisering brengt vele juridische vraagstukken (verspreidt over alle rechtsgebieden) met zich mee, zowel vanuit verschillende digitale technieken (AI, robotica, blockchain e.d.) als vanuit diverse perpectieven, zoals van de overheid, burger, bedrijven en consumenten. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk voor schade aangebracht door een robot? Hoe kunnen we de privacy van iedere burger en klant garanderen wanneer cybercriminelen juist veel geld kunnen verdienen aan het stelen en (met name) het doorverkopen van deze privacygevoelige gegevens? In hoeverre mag de overheid geautomatiseerde besluiten nemen zonder dat er een menselijke blik aan te pas is gekomen? Deze vragen en nog vele andere zullen de revue passeren tijdens deze module. 

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies