Vak: Project legal tech credits: 5

Vakcode
XRDB22LTE
Naam
Project legal tech
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
P.M. Piest
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Project legal tech - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (algemene toelichting competentie) 
Voordat de hbo-jurist een beroepsproduct maakt, dient hij de praktijk te analyseren. Vervolgens formuleert hij de juridisch relevante vragen bij een casuspositie. Hij beschikt over onderzoeksvaardigheden: hij gaat systematisch te werk door de relevante juridische bronnen te selecteren en verzamelen, zoals wetgeving en jurisprudentie. Zijn analyse omvat het proces van verzamelen, selecteren, kwalificeren en analyseren van de praktijksituatie, de daaruit voorvloeiende relevante feiten en juridische bronnen. De hbo-jurist moet dit volledige proces doorlopen om een goed beroepsproduct op te leveren. 

Adviseren (algemene toelichting competentie) 
Nadat de hbo-jurist de adviesvraag heeft verhelderd, onderzoekt hij de feiten, standpunten, belangen, rechtsbronnen en toepasselijke rechtsregels. Na een analyse brengt hij mondeling of schriftelijk in passende vorm en taalgebruik een onderbouwd advies uit, waarbij zijn overwegingen inzage geven in hoe het advies tot stand is gekomen en hoe hij rekening houdt met aspecten als klantvriendelijkheid, effectiviteit, bruikbaarheid en draagvlak. 

Organiseren (algemene toelichting competentie) 
De hbo-jurist draagt in een juridische beroepsomgeving zorg voor het aanleggen, beheren, ontsluiten en overdragen van juridische dossiers en informatie in de eigen organisatie of de keten. Hij is in staat juridische dienstverlening, processen of projecten efficiënt en effectief, in te richten en uit te voeren. Daarbij heeft hij oog voor (digitale) ontwikkelingen die kansen bieden voor vernieuwing en verbetering van juridische diensten en processen. Hij kan samenwerken met professionals van verschillende disciplines en zoekt continu naar mogelijkheden om zijn eigen functioneren en dat van de organisatie te verbeteren. 

Innoveren (algemene toelichting competentie) 
De jurist signaleert de effecten van nieuwe wet- en regelgeving, richtlijnen en andere afspraken van overheden op micro- meso- en macroniveau. Hij past daarbij inzichten uit actueel (internationaal) juridisch onderzoek toe en onderzoekt waar nodig zelf welke knelpunten er zijn. Op basis daarvan formuleert hij een onderbouwd (beleids-) advies en/of doet voorstellen voor preventiemaatregelen. Hij betrekt hierbij relevante politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Door het doen van (bronnen-) onderzoek draagt hij bij aan de verbetering van de praktijk op micro-, meso- en macroniveau. De jurist neemt initiatief om onderbouwde oplossingsrichtingen en verbetermaatregelen te bespreken en onderneemt acties om bij te dragen aan de implementatie. 

 

Inhoud

Technologie verandert de samenleving. Dit heeft een grote impact op de maatschappij. De virtuele en fysieke wereld raken steeds meer met elkaar verweven. Digitalisering beïnvloedt onze beslissingen en ons gedrag. Onder meer social media, (big) data en software platformen bepalen de informatie die we zien en hoe we werken. Ook het juridische beroepenveld digitaliseert. De hbo-jurist speelt daarbij een belangrijke rol. Zowel binnen overheden, bedrijven als juridische dienstverleners worden juridische processen en taken steeds meer ondersteund door gerichte software. De opkomst van onder andere blockchain, artificial intelligence, beslissingsondersteunende tools en eDiscovery hebben grote gevolgen voor de beroepspraktijk en dus ook voor de rol van de hbo-jurist. Het is op dit moment voor hbo-juristen al van groot belang dat zij digitale vaardigheden op een hoog niveau bezitten. Dat belang zal in de toekomst alleen nog maar groter worden. Als gevolg van de digitalisering worden standaardtaken, zoals contractmanagement, geautomatiseerd, terwijl gespecialiseerde professionals maatwerk leveren. Als computers slimmer en sneller worden en zelf complexere beslissingen kunnen nemen, dan wordt de jurist een beheerder, bewaker en bedenker van juridische processen. Daarbij werkt hij in de backoffice als intermediair tussen organisatie en klant. In legal tech functies volstaat juridische kennis niet meer. Dit vereist een mindset om de (on)mogelijkheden van digitale systemen voor nieuwe en te verbeteren processen en diensten in te kunnen schatten. Het biedt een groot voordeel wanneer juristen in organisaties goed in staat zijn om inhoudelijk af te stemmen met ICT’ers. Voor deze mindset zijn kennis, inzicht en vaardigheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan technische vaardigheden en een meer proactieve, vraag- en klantgerichte houding die je nodig hebt om je snel in nieuwe systemen in te werken en collega’s of klanten daarbij te ondersteunen. Studenten hebben vaak al wel de nodige ICT-vaardigheden opgedaan, zoals het werken met Microsoft Office programma’s als Word en Powerpoint en wellicht ook Excel. Deze of vergelijkbare softwaresystemen zijn in de dagelijkse praktijk veelal onmisbaar. In het ICT-recht gaat het om juridisch relevante onderwerpen waarbij technologie vaak een belangrijke rol speelt, zoals cybercrime, privacy, intellectuele eigendom, digitale handtekeningen en e-commerce. In de cursus Project legal tech richten we ons op een van de grootste ontwikkelingen in het juridische beroepenveld: het maken en gebruiken van beslisbomen. 
Daarnaast ligt de focus op wetsanalyse. Je komt tot een goede uitvoeringsinstructie, door middel van een juridisch analyseschema, het omzetten van wet- en regelgeving, jurisprudentie en ander materiaal. Deze uitvoeringsinstructie kan gebruikt kan worden om een goed werkende Legal Tech voorziening in te richten. 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies