Vak: Project verandermanagement credits: 5

Vakcode
XRDB22VMT
Naam
Project verandermanagement
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
F.M.A. Weitenberg
Werkvormen
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Project verandermanagement - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (algemene toelichting competentie) 
Voordat de hbo-jurist een beroepsproduct maakt, dient hij de praktijk te analyseren. Vervolgens formuleert hij de juridisch relevante vragen bij een casuspositie. Hij beschikt over onderzoeksvaardigheden: hij gaat systematisch te werk door de relevante juridische bronnen te selecteren en verzamelen, zoals wetgeving en jurisprudentie. Zijn analyse omvat het proces van verzamelen, selecteren, kwalificeren en analyseren van de praktijksituatie, de daaruit voorvloeiende relevante feiten en juridische bronnen. De hbo-jurist moet dit volledige proces doorlopen om een goed beroepsproduct op te leveren. 

Adviseren (algemene toelichting competentie) 
Nadat de hbo-jurist de adviesvraag heeft verhelderd, onderzoekt hij de feiten, standpunten, belangen, rechtsbronnen en toepasselijke rechtsregels. Na een analyse brengt hij mondeling of schriftelijk in passende vorm en taalgebruik een onderbouwd advies uit, waarbij zijn overwegingen inzage geven in hoe het advies tot stand is gekomen en hoe hij rekening houdt met aspecten als klantvriendelijkheid, effectiviteit, bruikbaarheid en draagvlak. 

Organiseren (algemene toelichting competentie) 
De hbo-jurist draagt in een juridische beroepsomgeving zorg voor het aanleggen, beheren, ontsluiten en overdragen van juridische dossiers en informatie in de eigen organisatie of de keten. Hij is in staat juridische dienstverlening, processen of projecten efficiënt en effectief, in te richten en uit te voeren. Daarbij heeft hij oog voor (digitale) ontwikkelingen die kansen bieden voor vernieuwing en verbetering van juridische diensten en processen. Hij kan samenwerken met professionals van verschillende disciplines en zoekt continu naar mogelijkheden om zijn eigen functioneren en dat van de organisatie te verbeteren. 

Innoveren (algemene toelichting competentie) 
De jurist signaleert de effecten van nieuwe wet- en regelgeving, richtlijnen en andere afspraken van overheden op micro- meso- en macroniveau. Hij past daarbij inzichten uit actueel (internationaal) juridisch onderzoek toe en onderzoekt waar nodig zelf welke knelpunten er zijn. Op basis daarvan formuleert hij een onderbouwd (beleids-) advies en/of doet voorstellen voor preventiemaatregelen. Hij betrekt hierbij relevante politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Door het doen van (bronnen-) onderzoek draagt hij bij aan de verbetering van de praktijk op micro-, meso- en macroniveau. De jurist neemt initiatief om onderbouwde oplossingsrichtingen en verbetermaatregelen te bespreken en onderneemt acties om bij te dragen aan de implementatie. 

 

Inhoud

Bij het vak Verandermanagement brengt de student een eigen gevonden casus in waarbij er een verandering in de organisatie plaatsvindt, die aansluit bij de ontwikkeling van steeds verder voortschrijdende digitalisering en de juridische implicaties en kaders die daarbij horen. Er is in het werkveld sprake van constante veranderingen, met organisatorische gevolgen en die ander gedrag vragen van betrokkenen. Aan de hand van het boek ‘Zo maak je een veranderplan’ volgt de student een methode om de verandering - aangepast op de situatie - te begeleiden. 
Er worden analyses gemaakt en diagnoses gesteld om tot een goed veranderplan te komen, waarbij kritisch gekeken wordt naar de impact van de verandering en de mogelijkheden in de organisatie zodat het veranderplan aansluit bij de veranderbereidheid en het verandervermogen. 
Organisatiesensitiviteit is hierbij een belangrijke vaardigheid, zodat er een goede stakeholderanalyse gemaakt kan worden. De student levert als eindproduct een veranderplan op met daarin uitgewerkt een invoeringspad en concrete interventies. Daarnaast wordt hiervan een korte videopresentatie gemaakt en deze worden onderling geëvalueerd via de toepassing Pitch2Peer. 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies