Vak: Wonen en recht credits: 5

Vakcode
XRDB23WOR
Naam
Wonen en recht
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. van Wijk
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Wonen en recht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Belangen behartigen (niveau 2) 
- De student herkent de verschillende belangen van betrokken partijen. 
- De student vertaalt verschillende belangen naar juridische standpunten. 

Inhoud

Het vak Wonen en recht gaat over het huurrecht en het burenrecht.   
Basiskennis van het huurrecht is onontbeerlijk voor iedere afgestudeerde hbo-jurist. Vanzelfsprekend geldt dit voor functies waarin het huurrecht – volledig of als een van de rechtsgebieden – centraal staat, zoals bij een woningcorporatie, in de (sociale) rechtsbijstandverlening of bij dienstverlening op het terrein van schulden en/of incasso. Maar ook hbo-juristen die zich hoofdzakelijk begeven op een ander rechtsgebied – denk aan bestuursrecht, socialezekerheidsrecht, strafrecht of vreemdelingenrecht – zullen regelmatig te maken krijgen met het huurrecht. De huurovereenkomst is een ‘bijzondere’ overeenkomst die veel voorkomt in de samenleving. Doordat het huurrecht op een aantal essentiële aspecten afwijkt van het algemene vermogensrecht (met name bij de huur van woonruimte), is aanvullende kennis noodzakelijk.   
Het onderdeel huurrecht vormt een inleiding in het Nederlandse huurrecht. In de cursus maakt de student kennis met de basis van het huurrecht, waarbij het accent ligt op de huur van woonruimte. Onder meer de volgende aspecten komen in dit verband aan bod: Inleiding huurrecht, verplichtingen van verhuurder en huurder, de gebrekenregeling, onderhuur, procederen bij de rechter, einde van de huurovereenkomst, medehuur, en het huurprijzenrecht.   
Ook wordt ingegaan op het burenrecht en hoe om te gaan met overlast. Ook dit zijn onderwerpen waarmee een hbo-jurist in zijn functie te maken kan krijgen. Denk aan overhangende takken, afloop van water, verkeerd geplaatste schuttingen of burenruzie.  

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies