Vak: Gespreksvoering credits: 5

Vakcode
XRDP21GES
Naam
Gespreksvoering
Studiejaar
2023-2024
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Wilffert-Tjooitink
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Gespreksvoering - Opdracht

Leeruitkomsten

Adviseren (niveau 1) 
- De student achterhaalt de vraag van de cliënt over eenvoudig (sociaal)juridisch vraagstuk. 
- De student onderbouwt het antwoord mondeling of schriftelijk. 
- De student gaat na in hoeverre het advies door de cliënt passend wordt gevonden. 

Belangen behartigen (niveau 1) 
- De student herkent de belangen van de cliënt in een eenvoudige (sociaal)juridische context. 

Begeleiden (niveau 1) 
- De student herkent binnen eenvoudige en afgebakende casuïstiek de sociaaljuridische positie van de cliënt en de mogelijkheden in die situatie. 
- De student legt bovenstaande uit aan de cliënt, bespreekt de verschillende mogelijkheden, maakt samen met de cliënt een plan en zoekt uit met de cliënt wat hij of zij zelf kan ondernemen. 
- De student evalueert zijn/haar gedrag en vaardigheden in deze aan de hand van gerichte vragen. 

 

Inhoud

In deze module van 5 EC staat het krijgen van inzicht in menselijke communicatie en gedragingen centraal. Meer inzicht in je doelgroep (de cliënten met wie je te maken krijgt) zorgt ervoor dat je een betere dienstverlener kan zijn en tevens meer grip krijgt op je eigen handelen als professional.  
Studielast 
Voor deze module kun je 5 EC verdienen. Dit aantal EC komt neer op 140 uur inspanning. Onder de genoemde 140 uur valt het volgen van (flits)colleges, het bestuderen van de voorgeschreven literatuur, het oefenen van gespreksvaardigheden in de les en via het programma TrainTool Juridisch Adviseren en het uitwerken van de diverse opdrachten. 
Lessen 
De module bestaat uit een aantal lessen. Tijdens werkgroepen Gespreksvoering krijg je meer inzicht in de opbouw en uitvoering van een effectief intakegesprek en in diverse communicatiestijlen die mensen hanteren (over dit laatste onderwerp maak je tevens een voorwaardelijke opdracht). Het intakegesprek is voor de HBO-jurist een belangrijk middel om informatie te vergaren. Daarom nemen we deze gespreksvorm in deze module goed onder de loep. We zullen onder andere aandacht besteden aan de opbouw van een intake/adviesgesprek en de gesprekstechnieken die je kunt inzetten om een effectief gesprek te voeren. In de lessen wordt ingegaan op de theorie en zullen we oefenen met het toepassen van vaardigheden. Het geleerde uit de lessen pas je toe in een oefensituatie met een trainingsacteur, met wie je een intake/adviesgesprek zult voeren over een juridische kwestie. Dit gesprek ga je ook terugkijken en evalueren en je schrijft je bevindingen hierover op in een reflectieverslag.  
Tijdens werkgroepen Gedrag krijg je meer inzicht in de belangen, motieven en achtergronden van mensen. Bij de lessen Gedrag ben je zowel object als subject: je onderzoekt het gedrag van alle mensen en hierdoor leer je meer over jezelf als professional, maar ook over de cliënten waar je later mee gaat werken. Het geleerde uit de lessen pas je toe in een verslag over de literatuur; waarin je de theorie koppelt aan de praktijk.  
TrainTool Juridisch Adviseren 
Om nog beter voorbereid te zijn op het intake/adviesgesprek met de trainingsacteur, ga je ‘droog’ oefenen met je gespreksvaardigheden via de TrainTool Juridisch Adviseren. Het is de bedoeling dat je het gehele programma doorlopen hebt vóórdat je het intake/adviesgesprek met de trainingsacteur voert. Je docent zal controleren of je dit gedaan hebt. In de TrainTool kun je oefenen met je (juridische) gespreksvaardigheden en kun je feedback geven op en vragen van je medestudenten, door middel van het reageren op en opnemen van video’s. Tijdens de lessen Gespreksvoering zal dit programma geïntroduceerd worden.  
De TrainTool is bedoeld als extra oefening, naast de oefening dit je krijgt in de lessen Gespreksvoering. Je moet het zien als oefenen met een tennisballenmachine: je kunt hiermee niet leren tennissen, maar je kunt wel je backhand trainen. Je leert dus niet per definitie om een perfect gesprek te voeren, maar kunt wel in alle rust (deel)gespreksvaardigheden oefenen! 
Toetsing 
De module wordt afgesloten met drie opdrachten: een voorwaardelijke opdracht (deze moet voldoende bevonden worden), een opname van een intake/adviesgesprek en een reflectieverslag. Voor het intake/adviesgesprek en het reflectieverslag krijg je een cijfer. Je summatieve eindcijfer wordt berekend door deze twee cijfers bij elkaar op te tellen en te delen door twee. Meer informatie over de totstandkoming van het cijfer vind je in de toetsmatrijs en het beoordelingsformulier. Deze kun je vinden op Blackboard.  
Tijdens de module zal er een aantal keer een consultatiemoment ingepland worden over de opdrachten. Je kunt de docent dan vragen stellen over de opdrachten en de docent kan je helpen bij technische vragen omtrent het inleveren. 

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies