Vak: Zorg 2 credits: 5

Vakcode
ALVH23ZORG2
Naam
Zorg 2
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.J. Nieuwenhuis
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Zorg2 - Verslag

Leeruitkomsten

Leerdoelen:
  1. De student herkent en benoemt kansen, mogelijke knelpunten en preventie- en interventiemogelijkheden in de ontwikkeling van leerlingen in de basisschoolleeftijd op groepsniveau, aan de hand van de leerlijnen voor verschillende ontwikkelingsgebieden.
  2. De student onderbouwt welke methodieken geschikt zijn om het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van zijn groep in kaart te brengen en te analyseren en past een aantal van deze methodieken toe.
  3. De student past verschillende didactische en pedagogische middelen toe om aan te sluiten bij het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van de groep of van subgroepen en verantwoordt zijn keuze.
  4. De student evalueert met zijn coach en/of leerlingen het effect van zijn handelen in de klas en reflecteert daarop. Hij beargumenteert wat passende vervolgacties zijn op basis van deze evaluatie en reflectie.
  5. De student geeft actief richting aan zijn eigen ontwikkeling door leerwensen, in relatie tot de leeruitkomsten, te formuleren, leeractiviteiten uit te voeren en hierop te reflecteren.

Bij het behalen van de leerdoelen werk je aan de LOL’s van de opleiding op eindniveau:
V LOL1 Pedagogische handelen
V LOL2 (Vak)didactisch handelen
V LOL3 (Vak)inhoudelijke expertise
V LOL4 Onderzoekend handelen
□ LOL5 Professionele identiteit
 

Inhoud

Semesterthema: Impact in de beroepspraktijk
Tijdens de onderwijsmodule Zorg2 wordt stage gelopen in zowel de klas als de zaal, waarbij de nadruk ligt op het zorgaspect binnen het onderwijs. Hierbij wordt kennis met betrekking tot Handelingsgericht Werken, de observatiecyclus en het opstellen van groepsplannen (opgedaan tijdens de onderwijsmodule Zorg1) gebruikt en toegepast.

Activiteiten:
De student herhaalt onderdelen uit de cyclus van handelingsgericht werken (van Meersbergen & de Vries, 2020).

De student doet kennis op over TOS (taalontwikkelingsachterstanden), NT2, laaggeletterdheid, dyslexie, dyscalculie en de zorgkant bij de verschillende taaldomeinen, voor zowel het jonge kind als het oude kind. Verder doet de student kennis op over TalentenKracht, scaffolding, het handelingsmodel, hoofdlijnenmodel en drieslagmodel. 

Voor taal is er een tweetal opdrachten: een ontwerpopdracht en een verdiepende opdracht. De student leert hoe hij een aansprekende opdracht voor een (stage)groep ontwikkelt, waarbij verschillende domeinen van taal aan bod komen, en vervolgens hoe je deze opdracht voor álle leerlingen aansprekend en leerzaam maakt. Dit leidt uiteindelijk tot een groeps-/onderwijsplan voor taal voor de (stage)groep, dat eventueel volgend blok uitgevoerd kan worden.

Voor rekenen zijn er opdrachten waarbij de volgende onderwerpen centraal staan:
  • Het ontwerpen van een lesactiviteit waarbij de student benoemt in welke fasen van het hoofdlijnenmodel de verschillende lesfasen passen en waarbij hij aansluit bij de leerlingen op verschillende niveaus van het handelingsmodel.
  • Het voeren van een reken(diagnostisch) gesprek
  • Leerlingvolgsysteem
  • Rekenzwakke leerlingen; knelpunten in de RW-ontwikkeling; Dyscalculie.
  • Rekensterke leerlingen

Toetsing
De onderwijsmodule wordt afgerond middels een opdracht als toetsvorm.

De informatie wordt aangeboden en verwerkt tijdens (werk)colleges en eventueel stage.

 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies