Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Education
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Instituut voor Sportstudies
Locaties
  • Groningen

Leraar Lichamelijke Opvoeding en leraar Basisonderwijs

Programmabeschrijving

Met het ALO-pabo onderwijsprogramma wordt de student in 4,5 jaar opgeleid tot leraar lichamelijke opvoeding én leraar basisonderwijs. Met deze (cross study) lerarenopleiding haalt de student twee bachelordiploma's (ALO en pabo). Na het afronden van de lerarenopleiding is de student met het ALO diploma eerste graads bevoegd om lessen lichamelijk opvoeding te geven in het hele onderwijsveld (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs). Met het pabo diploma is de student  bevoegd om les te geven in het basis- en het speciaal (basis-) onderwijs. 
Gedurende het onderwijsprogramma loopt de student stage in verschillende onderwijscontexten. Daarnaast ontwikkelt de student zelfvertrouwen om uitdagingen aan te kunnen gaan, een integrale kijk die (met name op cognitie en bewegen) zichtbaar is in vaardigheden, kennis en attitude en ontwikkelt zich als pionier om meerwaarde te creëren bij het gezond opgroeien van kinderen. Met beide diploma's is de student breed inzetbaar.

 

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten propedeuse:
1. De opleidbare leerkracht voert zelfontworpen onderwijsactiviteiten uit waarbij hij op een positieve manier contact maakt met leerlingen. 
2. De opleidbare leerkracht selecteert interventies op groepsniveau ter bevordering van het leerproces van leerlingen. 
3. De opleidbare leerkracht gebruikt bij het lesgeven eenvoudige didactische vuistregels zoals omschreven in de landelijke kennisbasis. 
4. De opleidbare leerkracht stimuleert leerlingen tot het nemen van eigen initiatief, door de gekozen onderwijsactiviteiten.
5. De opleidbare leerkracht waardeert het beroep en de bijbehorende beroepshouding en handelingsrepertoire met behulp van studenten en coaches. 
6. De opleidbare leerkracht ontwikkelt zijn onderzoekende houding door het in groepsverband uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.
7. De opleidbare leerkracht werkt samen met medestudenten en collega's om de leeromgeving van leerlingen te verbeteren. 

Leeruitkomsten eindniveau:
1) Pedagogisch handelen
De onderwijsprofessional creëert een veilige, stimulerende, talentkrachtige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving waarin lerenden zich in de volle breedte ontwikkelen, waarbij de onderwijsprofessional rekening houdt met diversiteit. Tevens draagt de onderwijsprofessional actief bij aan burgerschapsvorming en de ontwikkeling tot zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen. Daarnaast signaleert de onderwijsprofessional onderwijs-en ontwikkelingsbehoeften en vertaalt deze in onderbouwde interventies, gebaseerd op relevante theoretische kennis en praktische ervaring. 
2) (Vak)didactisch handelen
De onderwijsprofessional ontwerpt, bereidt voor, voert uit, evalueert en verantwoordt zelfstandig, in afstemming met collega’s, samenhangende onderwijsactiviteiten, doorgaande lijnen en leertrajecten. Hierbij relateert de onderwijsprofessional vakspecifieke leerinhouden van het vakgebied en verschillende (vak)didactische werkwijzen en middelen aan de leerdoelen, het niveau en de kenmerken van de lerenden om optimale leerresultaten te behalen en te toetsen. Hiervoor selecteert de onderwijsprofessional passende activerende werkvormen die aansluiten bij de talenten en behoeften van de lerenden. Met aandacht voor de voortgang van de ontwikkeling van de lerenden stelt de onderwijsprofessional het onderwijs cyclisch bij. Dit doet de onderwijsprofessional op basis van zelf verzamelde gegevens en eigen analyses. Samen met collega's draagt de onderwijsprofessional bij aan (vak)didactische innovaties binnen de school. 
3) Vakinhoudelijke expertise
ALO: De onderwijsprofessional beschikt over een grondige kennis van de leerstof zoals vastgesteld in de landelijke kennisbasis voor de ALO. Hierdoor kan de onderwijsprofessional de opbouw van het onderwijs en de doorlopende leerlijnen overzien en deze effectief toepassen in de onderwijspraktijk. De onderwijsprofessional is in staat om lesinhoud en lesmateriaal zorgvuldig te selecteren, aan te passen of te ontwikkelen, zodat het aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de lerenden. Daarnaast legt de onderwijsprofessional vanuit zijn vakdeskundigheid verbanden tussen de lesstof en het dagelijks leven van de lerenden, waardoor hij bijdraagt aan hun algemene ontwikkeling. Tevens kan de onderwijsprofessional keuzes maken en deze op basis van een onderwijsvisie en actuele wetenschappelijke inzichten verantwoorden. De onderwijsprofessional zorgt ervoor dat de kennis en vaardigheden als onderwijsprofessional altijd up-to-date zijn.  
Pabo: De onderwijsprofessional beschikt over een grondige kennis van de leerstof zoals vastgesteld in de landelijke kennisbases voor de Pabo. Hierdoor kan de onderwijsprofessional de opbouw van het onderwijs en de doorlopende leerlijnen overzien en deze effectief toepassen in de onderwijspraktijk. De onderwijsprofessional is in staat om lesinhoud en lesmateriaal zorgvuldig te selecteren, aan te passen of te ontwikkelen, zodat het aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van zijn lerenden. Daarnaast legt de onderwijsprofessional vanuit zijn vakdeskundigheid verbanden tussen de lesstof en het dagelijks leven van de lerenden, waardoor de onderwijsprofessional bijdraagt aan hun algemene ontwikkeling. Tevens kan de onderwijsprofessional keuzes maken en deze op basis van een onderwijsvisie en actuele wetenschappelijke inzichten verantwoorden. De onderwijsprofessional zorgt ervoor dat de kennis en vaardigheden als onderwijsprofessional altijd up-to-date zijn.  
4) Onderzoekend handelen
De onderwijsprofessional signaleert vanuit een nieuwsgierige en onderzoekende houding vraagstukken en uitdagingen in de eigen onderwijspraktijk. Daarbij bestudeert de onderwijsprofessional kritisch wat anderen al hebben ontdekt en voert indien nodig onderzoek uit. De onderwijsprofessional gaat hierbij systematisch en op een navolgbare wijze met een passende mate van grondigheid aan de slag met een specifiek vraagstuk uit de eigen onderwijspraktijk. De onderwijsprofessional deelt de behaalde resultaten van het onderzoek met belanghebbenden en verantwoordt de waarde van het onderzoek voor zowel belanghebbenden als het eigen handelen. 
5) Professionele Identiteit 
De onderwijsprofessional reflecteert kritisch en ontwikkelt zich voortdurend op eigen professionele handelen en kwaliteit. Door middel van reflectie en interactie met collega’s en de omgeving schetst de professional nieuwe ontwikkelstappen binnen het persoonlijk ontwikkelperspectief. In dit proces expliciteert de onderwijsprofessional zijn of haar professionele identiteit door de eigen visie op onderwijs te onderzoeken, waarbij onderliggende overtuigingen, waarden en normen naar voren komen. Deze worden gespiegeld aan die van anderen aan de hand van dilemma’s uit de onderwijspraktijk. De onderwijsprofessional neemt verantwoordelijkheid binnen de professionele ruimte en onderbouwt keuzes met een doordachte visie op onderwijs, met aandacht voor zowel de regionale als (inter)nationale context. Hierbij communiceert en werkt de onderwijsprofessional effectief samen met lerenden, collega’s, ouders/verzorgers en andere betrokkenen. Bovendien handelt de onderwijsprofessional volgens morele en beroepsethische normen.
 

Programma

Leraar Lichamelijke Opvoeding en leraar Basisonderwijscredits