Vak: Praktijkgericht Onderzoek credits: 30

Vakcode
MIVB22MOD42PROND
Naam
Praktijkgericht Onderzoek
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
D.R. Lager
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht
  • Presentatie - Presentatie

Leeruitkomsten

Cursusinhoud
In deze afstudeermodule staat het doen van praktijkgericht onderzoek centraal. Praktijkgericht onderzoek heeft als doel een bijdrage te leveren aan het innoveren en verbeteren van de gezondheidszorg- en preventie. In de gehele opleiding zijn er elementen van onderzoek aan bod gekomen die handvaten bieden voor het afstudeeronderzoek. In deze fase van de opleiding krijgt het doen van onderzoek een vervolg en een verdiepingsslag. Centraal staat het verder ontwikkelen van een kritische en onderzoekende houding en het aanleren van onderzoekvaardigheden. Om dit te bewerkstelligen worden er twee afstudeerrichtingen aangeboden: diagnostisch-en ontwerponderzoek.

Het afstudeeronderzoek is een integrale opdracht waarin de kennis en ervaring van de afgelopen jaren samenkomt. Met het afstudeeronderzoek beogen we dat de student aan het einde van de opleiding aantoonbaar in staat is om een samenhangend praktijkgericht onderzoek op te zetten en uit te voeren. 

In deze module staat het volgende hoofdthema centraal:
  • Onderzoek
Leeruitkomsten
De student analyseert in co-creatie met relevante stakeholders het complexe praktijkvraagstuk binnen het domein van zorg en welzijn. 
De student hanteert een passende onderzoeksbenadering voor het praktijkvraagstuk en onderbouwt deze.   
De student genereert, met relevante stakeholders, op een methodische wijze nieuwe ideeën, plannen of producten ten aanzien van het complexe praktijkvraagstuk.  
De student draagt met het praktijkgerichte onderzoek bij aan het creëren van impact in de praktijk.  
De student geeft blijk van een reflectieve houding ten aanzien van de eigen rol als beginnend beroepsbeoefenaar en ten aanzien van het onderzoeksproces.

Inhoud

Na de voorbereiding, start de uitvoering van praktijkgericht onderzoek.
In deze fase van het afstudeeronderzoek werk je op een methodische wijze aan de volgende fasen van de onderzoekscyclus: dataverzameling, data-analyse, conclusies & aanbevelingen en rapportage & presentatie.

Het praktijkgericht onderzoek wordt afgesloten met het schrijven van een onderzoeksverslag en een presentatie met verdediging van het afstudeeronderzoek.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies