Vak: Leren taal credits: 5

Vakcode
PBDB23VLT
Naam
Leren taal
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
F.R. van der Honing
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Leren taal - Overige toetsing

Leeruitkomsten

In deze module werk je aan twee leeruitkomsten:
  1. De student beschrijft zijn visie op taal (Nederlands en Engels) in het basisonderwijs.
    • De visie wordt onderbouwd vanuit SOW, vakliteratuur en de actuele ontwikkelingen op het vakgebied van taal.
    • In de visie is aandacht voor de rol van de leerkracht als beïnvloeder en het belang van taalonderwijs.
  2. De student creëert op basis van leerlijnen voor het taalonderwijs (Nederlands en Engels) rijke, betekenisvolle activiteiten voor het basisonderwijs.
    • Elke activiteit wordt onderbouwd met vakliteratuur.
    • Taaldomeinen komen geïntegreerd aan bod en waar mogelijk worden andere vakken ook geïntegreerd.
    • Onder een rijke leeromgeving wordt verstaan: contextrijk, interactief, bevat taal- en leersteun, is authentiek en toepasbaar.
    • Onder een betekenisvolle leeromgeving wordt verstaan: aansluiten bij de leef- en belevingswereld en de ontwikkelingsfase.

Inhoud

Op de Pedagogische Academie ontwikkelt de student zich in verschillende rollen. Tijdens deze module staat de rol van de didacticus centraal. Daarnaast komt de rol van de pedagoog aan bod. 

Binnen de module verdiept de student zich in hoe kinderen leren en zich ontwikkelen en hoe die kennis ingezet kan worden bij het taalonderwijs. Op het gebied van leren doet de student kennis op over de ontwikkeling van een kind (0-12 jaar), hoe het brein werkt en hoe een rijke omgeving gecreëerd kan worden voor bepaalde leeftijdsgroepen (jonge kind en oude kind). Op het gebied van taal gaat de student aan de slag met Nederlands en Engels. De student leert hoe kinderen taal verwerven en  verdiept zich per  taaldomein (mondelinge taal, lezen, schrijven en woordenschat) in de inhoud en de leerlijnen en krijgt handvatten op het gebied van didactiek en werkvormen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de kracht van jeugdliteratuur en aan visievorming. De eigen visie beïnvloedt het onderwijs van de student en daarmee de taalontwikkeling van de kinderen, maar ook het plezier en de motivatie voor taal.

Van de student wordt verwacht dat hij zich bewust wordt van zijn rol als beïnvloeder en zijn eigen visie op taalonderwijs en dit kan onderbouwen. Daarnaast wordt van de student verwacht dat hij in staat is om taaldomeinen te integreren en in zijn onderwijs aan kan sluiten bij de (taal)ontwikkeling van kinderen en daarmee rijke, betekenisvolle activiteiten kan creëren.

De toetsing van de module bestaat uit een visiestuk en een thematisch activiteitenpakket ontworpen voor het jonge of het oude kind.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie