Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Education
Programmaduur
36 maanden
ECTS credits
180
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Deeltijd
Taal
Nederlands
School
  • Pedagogische Academie
Locaties
  • Groningen

Opleiding Leraar Basisonderwijs

Programmabeschrijving

Je wordt opgeleid tot leraar basisonderwijs. Zowel het werken voor de klas als het werken binnen een schoolteam komen terug binnen de opleiding. Vanaf de tweede periode loop je al stage op een basisschool. Theorie en praktijk zijn op deze manier altijd met elkaar verbonden. Je wordt opgeleid tot talentvolle onderwijsprofessional die op basis van een educatief en pedagogisch partnerschap met collega’s, opvoeders en andere betrokkenen, ieder vanuit hun eigen expertise, leerlingen een veilig en gezond leerklimaat biedt, waarin zij optimaal leren en zich ontwikkelen, rekening houdend met individuele verschillen.

Leeruitkomsten

1. De pedagoog:
In de rol van pedagogisch professional oefent de leraar primair onderwijs in wording op een professionele en planmatige manier de sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van leerlingen te bevorderen en een veilige leeromgeving in zijn groep en zijn lessen te creëren. 
Aan het eind van de opleiding:
De startbekwame leerkracht voert bewust passende interventies uit op individueel en (sub)groep(s)niveau ter bevordering van de onderwijsbehoeften van leerlingen met als doel een veilige leeromgeving te creëren. 

2. De didacticus:
In de rol van (vak)didactisch professional oefent de leraar primair onderwijs in wording planmatig onderwijsactiviteiten te ontwerpen aan de hand ontwerpcriteria en deze uit te voeren in zijn groep en zijn lessen en door middel van reflectie bij te stellen. (Hierbij valt te denken aan kennis & kunde van zowel didactiek als vakinhouden, krachtige leeromgeving, de kerndoelen en referentiesniveaus, methodieken en werkvormen, afstemmen op het niveau van de leerlingen).  
Aan het eind van de opleiding:
De startbekwame leerkracht creëert, gebaseerd op actuele kennis en kunde, een leeromgeving waarin geleerd wordt, passend bij de doelgroep. 

3. De onderzoeker:
In de rol van onderzoekende professional oefent de leraar primair onderwijs in wording om met een onderzoekende en lerende houding tegen zijn eigen handelen en het onderwijs aan te kijken, zowel intern als extern, liggend binnen de eigen invloedssfeer.  
Aan het eind van de opleiding:
De startbekwame leerkracht verbetert de eigen beroepspraktijk vanuit een onderzoekende houding waarbij onderwijs op een systematische wijze wordt geëvalueerd en zo nodig wordt aangepast. 

4. De verbinder:
In de rol van de verbindende professional oefent de leraar primair onderwijs in wording binnen en/ of buiten de school om concepten en /of personen te verbinden. Dit vindt plaats buiten de klas, maar staat wel in relatie tot de ontwikkeling van het kind.    
Aan het eind van de opleiding:
De startkbekwame leerkracht creëert verbindingen met collega’s en externen ten behoeve van de ontwikkeling van de leerlingen. 

5. De beïnvloeder:
In de rol van de beïnvloedende professional oefent de leraar primair onderwijs in wording in het bewust worden van de eigen professionele identiteit en de voorbeeldfunctie die je hebt als leerkracht en analyseert de eigen positie in de wereld met als doel de wereld van de leerlingen te verbreden en te verdiepen.  
Aan het eind van de opleiding:
De startbekwame leerkracht karakteriseert zich als beroepsprofessional waarbij geldende waarden in harmonie met eigen waarden leiden tot consistent gedrag ter bevordering van de kwaliteit van het onderwijs.