Vak: Veilig in de klas credits: 5

Vakcode
PBDP23VVK
Naam
Veilig in de klas
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
E. de Groot
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Veilig in de klas - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. De student voert bewegingslessen voor groep 1-2 uit met meerdere, gelijktijdig uitgevoerde bewegingsactiviteiten op basis van een eigen lesontwerp, waarin beleven, bewegen en reguleren gestimuleerd wordt.
  2. De student ontwerp vanuit een visie op sociale veiligheid een plan om een veilige sfeer binnen een school te waarborgen, met aandacht voor preventie, monitoring en borging.

Inhoud

Op de Pedagogische Academie ontwikkelt de student zich in verschillende rollen. Tijdens deze module staan de rollen van de pedagoog en de didacticus centraal.

In deze module wordt, vanuit de de vakgebieden Motoriek (MOT)  en Sociale wetenschappen, ingegaan op de veiligheid op school (in de klas, de gymzaal, op het plein), maar ook wat er buiten de school plaatsvindt. Deze module gaat over de fysieke, psychische en sociale veiligheid. In de lessen wordt aandacht besteed aan factoren die van invloed zijn op de veiligheid en op welke wijze deze kunnen worden beïnvloed. Je leert over bouwstenen van een veilige school aan de hand van 3 thema’s, veilig pedagogisch klimaat, gedrag en veilig opgroeien. Er wordt gewerkt met ingesproken voorbereidende colleges en fysieke colleges, waarin theoretisch verdieping wordt aangebonden en praktisch wordt gewerkt aan opdrachten.

School(s)

  • Pedagogische Academie