Vak: De leerkracht credits: 5

Vakcode
PBDP23VLK
Naam
De leerkracht
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
F. Wind-Winkels
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • de leerkracht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student oriënteert zich vanuit een breed perspectief op het beroep van groepsleerkracht basisonderwijs en de terminologie van het basisonderwijs (o.a. bekwaamheidseisen).
De student past kennis over kerndoelen, tussendoelen, leerlijnen (o.a. referentieniveaus) en lesdoelen op adequate wijze toe in instructiemodellen die zowel meer docentgestuurd als meer leerlinggericht zijn.
De student past kennis over behandelde onderwijsconcepten toe in praktijkvraagstukken in het basisonderwijs.
De student ervaart dat doceren en laten leren met digitale middelen een belangrijk uitgangspunt vormt in het huidige onderwijs.

Inhoud

Op de Pedagogische Academie ontwikkelt de student zich in verschillende rollen. Tijdens deze module staan de rollen van de pedagoog en de didacticus centraal.

In deze module doen studenten kennis op over het didactisch analysemodel van Van Gelder, instructiemodellen als het (A)DIM en (digitale) activerende werkvormen. Er worden verschillende vakken gebruikt om inhoud te geven aan vormen van instructie (bijvoorbeeld spelling en science) en deze te leren (her)kennen en toepassen. Onderwijsdoelen komen op macro- meso- en microniveau aan bod in deze module (kerndoelen, tussendoelen & leerlijnen, lesdoelen). Studenten maken kennis met ICT-programma’s als Prowise en Gynzy.]
 

School(s)

  • Pedagogische Academie