Vak: Een kindgerichte aanpak credits: 5

Vakcode
PBDB23VZO
Naam
Een kindgerichte aanpak
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
F.R. van der Honing
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • kindgerichte aanpak - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. De student signaleert de knelpunten in de ontwikkeling van een individuele leerling aan de hand van verschillende ontwikkelingsgebieden.
  2. De student onderbouwt welke methodieken geschikt zijn om het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van de individuele leerling in kaart te brengen en te analyseren en maakt deze toepasbaar om in te zetten in de praktijk.  
  3. De student ontwerpt een passend plan aansluitend bij het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van de individuele leerling en verantwoordt zijn keuze.
  4. De student beargumenteert wat passende vervolgacties voor zijn plan zijn, op basis van eigen reflectie en ontvangen feedback, op de ingezette pedagogische en didactische middelen en op het eigen handelen.

Inhoud

Op de Pedagogische Academie ontwikkelt de student zich in verschillende rollen. Tijdens deze module staan de rollen van de pedagoog, de didacticus, de onderzoeker, de verbinder en de beïnvloeder centraal.

Differentiëren is dé ingang om kinderen binnen één klas op verschillende niveaus te bedienen. Sommige kinderen hebben een onderwijsbehoefte die niet “past” in een groepsplan. Zij hebben iets extra’s nodig om de leeropbrengsten te verhogen, bijvoorbeeld extra ondersteuning of juist extra uitdaging. Bij leeropbrengsten gaat het zowel om leerprestaties als om sociaal-emotionele resultaten. Van de student wordt verwacht dat hij rekening kan houden met de verschillen tussen leerlingen. Door het Passend Onderwijs kunnen de niveauverschillen binnen de klas groot zijn.

In deze module leert de student op een planmatige wijze te kijken naar kinderen die een extra onderwijsbehoefte hebben en op welke wijze je hier als leerkracht op in kunt spelen. De student leert knelpunten in de ontwikkeling van verschillende ontwikkelingsgebieden te signaleren. Daarnaast verdiept de student zich in welke methodieken geschikt zijn om het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van de individuele leerling in kaart te brengen en hoe deze toegepast en geanalyseerd kunnen worden. Hiervoor gaat de student aan de slag met een kindgesprek, een gesprek met onderwijs- en zorgprofessionals en met een oudergesprek. Tot slot leert de student een passend plan bij het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften op te stellen en te evalueren.

De toetsing van de module bestaat uit een dossier met een casusbeschrijving van een individuele leerling die extra ondersteuning dan wel extra uitdaging nodig heeft en een plan voor hoe de leerling in zijn onderwijsbehoefte ondersteund kan worden. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie