Vak: WPL 2 / Professionalisering credits: 10

Vakcode
PBDP23WP2
Naam
WPL 2 / Professionalisering
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
A.H. Wit
Werkvormen
  • Stage, werk
Toetsen
  • beroepsrollen/bekwaamheidseisen - Overige toetsing
  • stageverslag - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Dit blok kenmerkt zich door de professionele vaardigheden die je als leerkracht ook moet verwerven.
De brede professionele basis wordt door de onderwijscoöperatie als volgt toegelicht: “Werken in het onderwijs is teamwerk: samenwerken met collega’s, ouders/verzorgers en (andere) professionals, het aanspreken en aanspreekbaar zijn en het professionele handelen uitleggen en verantwoorden.
Dit vereist communicatieve vaardigheden en goed kunnen samenwerken. Om zijn beroep goed te kunnen uitoefenen moet de leraar kunnen organiseren, plannen en prioriteiten stellen.
Bekwaamheid is meer dan kennis en kunde. In de interactie tussen de leraar en de leerling spelen de persoonlijkheid en de beroepshouding van de leraar een belangrijke rol. Het is daarom essentieel dat de leraar beschikt over zelfkennis en in staat is tot kritische reflectie op zichzelf in het professionele handelen.”

Communicatieve vaardigheden
· Je bent in staat om te communiceren met groepen en individuen die verschillen op gebied van leeftijd, rol, sociale en etnische achtergrond en gender.
· Je kunt, zowel in de formele als de informele sfeer, mondeling en schriftelijk communiceren in verschillende contexten en je houdt daarbij bewust rekening met je eigen sociale en individuele context en die van de ander.

Reflectief/zelfkennis en kritische reflectie op zichzelf in het professionele handelen
· Je bent in staat kritische vragen te stellen over jezelf en over je werk en op zoek te gaan naar passende antwoorden.
· Je kunt de keuzes die je maakt in je werk systematisch verantwoorden, bijvoorbeeld op basis van literatuur of praktijkonderzoek, en die keuzes tot een geïntegreerd onderdeel maken van je functioneren.

Organiseren, plannen, prioriteiten stellen
Je kunt in samenwerking met collega’s en anderen organiseren en plannen, zowel op de korte als op de langere termijn en daarbij prioriteiten stellen.
 

Inhoud

Op de Pedagogische Academie ontwikkelt de student zich in verschillende rollen. Tijdens deze stage staan de rollen van de Verbinder centraal.

De student loopt dit blok één dag in de week stage, met een totaal van tien stagedagen. Binnen de stage werkt de student aan leeruitkomsten die gekoppeld zijn aan de vijf rollen van de leerkracht, waarbij de leeruitkomsten worden getoetst op het beheersingsniveau van opleidingsbekwaam. Daarnaast stelt de student ook persoonlijke doelen op die hij koppelt aan de vijf rollen van de leerkracht. De rollen van de pedagoog en didacticus zijn in deze stage doorslaggevend in de eindbeoordeling. Werkplekleren 1 wordt afgerond doormiddel van een ontwikkelverslag, beoordeeld door werkplekbegeleider en een praktijkcijfer gegeven door de stagecoach, beide cijfers moeten voldoende zijn.  
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie