Vak: Professionele ontwikkeling 1 credits: 2

Vakcode
PBDM16PFT1
Naam
Professionele ontwikkeling 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
C.M. de Peuter
Werkvormen
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Professionele ontwikkeling - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Dit onderdeel draagt bij aan de volgende programma-leeruitkomsten van de master T&D:
 
Programma-leeruitkomst 8:
De masteropgeleide toont persoonlijk leiderschap door het initiëren van veranderingen en innovaties in zijn beroepspraktijk
 
Programma-leeruitkomst 9:
De masteropgeleide creëert samenwerkingsverbanden tussen de actoren in het dynamische systeem waarin leerlingen opgroeien
Deze programma-leeruitkomsten zijn uitgewerkt in meer specifieke module leeruitkomsten:

Ethisch handelen  
a. Ethisch handelen met een brede (inter)nationaal maatschappelijke oriëntatie
Redeneren & argumenteren
b. Oordelen formuleren gebaseerd op argumenten
c. In staat zijn kennis, motieven, overwegingen en conclusies duidelijk en ondubbelzinnig over te brengen op een publiek van specialisten en niet-specialisten.
Competentieontwikkeling & professionalisering
d. evalueren, waarderen en overtuigend onderbouwen  van eigen professionele talenten, rollen en competenties van master T&D op basis van aantoonbare, relevante en authentieke bewijzen
Persoonlijk leiderschap in tijden van verandering
e. bewustzijn van het dynamische karakter van leren en reflecteren op veranderingen en innovaties die de master gedurende de opleiding heeft gerealiseerd  en de consequenties hiervan voor eigen ontwikkeling in persoonlijk leiderschap.
f. richting geven aan veranderingen in het onderwijs in zijn groep en zijn school
h. De masterstudent reflecteert op de samenwerking die hij met andere actoren rondom het gezond opgroeien van leerlingen heeft gerealiseerd tijdens zijn opleiding en hoe hij in de toekomst in dergelijke samenwerkingsverbanden wil en kan functioneren.
Handelen op basis van visie

g. Expliciteren van een visie op talent waarbij gebruik gemaakt wordt van nationale en internationale bronnen en eigen beroepspraktijk.

Inhoud

In de professionele ontwikkelingsleerlijn (POL) reflecteer je op jouw kwaliteiten als leraar, als initiator van veranderingen en innovaties in het onderwijs en als professional in het dynamische systeem rondom leerlingen. Daarnaast ontwikkel je je persoonlijke leiderschapscapaciteiten en managementvaardigheden en bekijk je het onderwijs vanuit verschillende perspectieven. Je legt contacten met een internationale collega en wisselt je ervaringen met deze collega uit. Je bespreekt je ontwikkeling tot senior professional met een coach uit het werkveld die je zelf kiest. Je verdiept je in onderwerpen als persoonlijk leiderschap, verandermanagement en ethiek. Je houdt je ontwikkeling elke module bij in een portfolio. Hierin neem je je opdrachtuitwerkingen op, evenals reflecties en jouw telkens bijgestelde visie op talentontwikkeling en diversiteit. Het portfolio wordt aan het eind van elke module beoordeeld. Deze beoordeling kent een ontwikkelingsgericht karakter.
Als het portfolio volledig is en voldoet aan de vormeisen wordt een V ingevoerd in Osiris.
Een O in Osiris betekent dat het ingeleverde werk onvolledig is (het werk voldoet niet aan de vormeisen, er ontbreken onderdelen of de docent heeft onvoldoende handvaten om de student van feedback en feedforward te voorzien).

De student krijgt inzicht in de eigen ontwikkeling op de professionele competentie en leeruitkomsten door de inschaling van de docent op de niveaus: ‘start’, ‘novice’, ‘gevorderd’ en ‘master’ en de feedback, feedup en feedforward van de docent.
Ter indicatie: in module Interactie wordt van de student verwacht op startniveau te functioneren met hier en daar een leeruitkomst op noviceniveau. In de afstudeermodule toont de student in de mastertoets (het CGI) aan op masterniveau te functioneren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie