Vak: Verdieping doelgroepen credits: 5

Vakcode
PBVB22MOD11
Naam
Verdieping doelgroepen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
C.M. de Peuter
Werkvormen
Toetsen
  • Verdieping doelgroepen - Opdracht

Leeruitkomsten

  1. Didactisch handelen
  1. Signaleren en interpreteren van onderwijs-ontwikkellingsbehoefte
De student benoemt ontwikkelbehoeften van drie specifieke doelgroepen.
 
  1. Pedagogisch Handelen
  1. Werken vanuit een relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect
De student maakt op positieve manier contact met kinderen van een specifieke doelgroep in een groepssetting buiten de context van het onderwijs
  1. Creëren van een veilig klimaat 
Student benoemt factoren die voor de specifieke doelgroep van belang zijn om een veilig, ondersteunend en stimulerend klimaat te creëren.
  1. x
  2. Integrale werkwijze
Student benoemt taken en werkzaamheden van ten minste drie disciplines die betrokken zijn in de begeleiding / ondersteuning / ontwikkeling van de doelgroep.
 
  1. Professioneel werken
  1. Reflectief vermogen 
Student beschrijft in een eindreflectie de eigen rol(len) als professional pabo-zorg en geeft daarbij blijk van inzicht in de eigen karaktereigenschappen, visie en waarden die van invloed zijn op zijn functioneren als professional.
  1. X
  2. Ethisch handelen
Student benoemt de gedragscodes van de organisatie waarin hij gaat meelopen en reflecteert op de wijze waarop hij naar de code heeft gehandeld in de praktijk.
  1. Samenwerken
Student toont inzicht in het nut, belang en voorwaarden voor een goede interdisciplinaire samenwerking

Inhoud

Om een beter beeld te krijgen van de grote diversiteit aan doelgroepen waarmee de pabo-zorg professional mee te maken zou kunnen krijgen in het werkveld, zeker als deze professionals een carrière buiten de context van het onderwijs ambiëren of onderwijs-aanpalend werk zoeken, is het belangrijk dat zij kennis maken met een aantal van deze doelgroepen. We hebben het hier over kinderen in de leeftijd van 0 – 18 jaar die groepsgewijs begeleid of ondersteund worden in welke setting dan ook. Het gaat hierbij om doelgroepen die extra zorg of ondersteuning nodig hebben (ook) buiten de context van het onderwijs.
In deze module verdiepen studenten zich in een ‘bijzondere’ doelgroep buiten de context van het onderwijs. Denk hierbij aan blinde, slechtziende, dove, slechthorende, lichamelijk gehandicapte, langdurig zieke kinderen, maar ook aan kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen, taal-spraakontwikkelingsstoornissen, getraumatiseerde kinderen, vluchtelingen et cetera. Deze kinderen worden niet alleen in het onderwijs, maar ook daarbuiten begeleid door organisaties als Kentalis, MEE, Humanitas, de Avonturijn, AZC, gehandicaptensport et cetera.

Studenten worden in deze module specialist op de door hen gekozen  doelgroep door met de doelgroep te werken (zij lopen in totaal ten minste 20 uur mee) en zich te verdiepen in theoretische achtergronden en wetenschappelijke artikelen die over de doelgroep geschreven zijn. Ook (onderzoek naar en/of het werken met) effectieve interventies heeft een plek in deze module.

Interprofessioneel werken is onlosmakelijk verbonden met deze module. De student werkt in deze module aan de leeruitkomsten (interdisciplinair) samenwerken en ethisch handelen en deze professionele vaardigheden worden verder uitgediept en uitgewerkt onder andere door het reflectief vermogen van de studenten te vergroten (dat zij ook goed kunnen toepassen voor de integrale opdracht van module 10c).  

behorende datapunten kan de student meenemen in de eindopdracht.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie