Vak: Werkplekleren-stage 3 credits: 5

Vakcode
PBVB22SWWP3
Naam
Werkplekleren-stage 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Westerveen
Werkvormen
  • Intervisie
  • Stage, werk
  • Supervisie
Toetsen
  • Stageverslag 3 - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

 
Leeruitkomst op eindniveau Leeruitkomst op module-niveau
Er zijn voor deze module geen leeruitkomsten op moduleniveau geformuleerd om studenten de kans en mogelijkheid te geven om zelf accenten te leggen. Per leeruitkomst formuleren zij in hun plan van zelf een doel waaraan zij persoonlijk willen werken.
Didactisch handelen
  1. Signaleren en interpreteren van onderwijs-ontwikkellingsbehoefte
De bachelor professional signaleert en interpreteert de (individuele) onderwijs- ontwikkelingsbehoefte van leerlingen en heeft hierbij oog voor diversiteit in brede zin
  1. Organiseren van onderwijs
De bachelor professional zorgt voor effectieve leertijd door duidelijke structuur in het (les)programma en de (leer)taken te creëren, stemt de structuur af op de behoefte van en samen met de leerlingen en maakt duidelijk wat de verwachtingen zijn ten aanzien van leer-, en werkhouding
Pedagogisch Handelen
  1. Werken vanuit een relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect
De bachelor professional is sensitief en streeft ernaar zich te verplaatsten in (de leefwereld van) de leerling, door zich in te leven in de  meningen en gedachten van de leerling en weet de relatie met de leerling op positieve wijze vorm te geven zodat de leerling zich verder kan ontwikkelen.
  1. Creëren van een veilig klimaat 
De bachelor professional realiseert met een ontwikkelingsgerichte werkwijze, in samenwerking met collega’s en ouders, een veilig, ondersteunend en stimulerend klimaat en draagt hiermee bij aan de sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van leerlingen en zorgt hiermee er tevens voor dat de leerling toekomt aan ontwikkelingstaken die bij de  leeftijdsfase horen. De professional stimuleert de onderlinge relaties in de groep op een positieve manier en zorgt dat het klimaat van de groep gericht is op van- en met elkaar leren, acceptatie en empathie
Professioneel werken
 
  1. Reflectief vermogen
De bachelor professional ontwikkelt een visie op opvoeding, ontwikkeling & onderwijs, en zijn/haar eigen rol. De bachelor professional is gemotiveerd om nieuwe kennis en vaardigheden te leren en blijvend toe te passen, kijkt kritisch naar eigen mentale modellen en handelen, herkent en gebruikt leermomenten, is gericht op de eigen ontwikkeling als professional, denkt vanuit systemen en is zich bewust van zijn/haar eigen invloed op de systemen

Inhoud

In dit laatste onderdeel van het werkplekleren, module 10 c, loopt de student in totaal 14 dagen stage (7 x 2 dagen). De stage begint in principe in lesweek 4.1. (tenzij anders overeengekomen met de school). 1 dag blijf de student stagelopen in dezelfde klas waar zij/hij al zat en werkt daar indien nodig aan het inhalen of alsnog afronden van opdrachten uit werkplekleren module 10 b. Daarnaast kunnen voor een groot deel opdrachten behorende bij module 12 (dit is onderzoek, onderzoekend en ontwerpend leren) ook uitgevoerd worden in deze stageklas.
1 dag per week is de student wel op school, maar heeft dan de kans om activiteiten in andere groepen te doen of te werken aan opdrachten behorende bij module 12 (dit is onderzoek).
In lesweek 4.8 tot en met 4.10 wordt de stage wel ingeroosterd. De student kan in overleg met school deze dagen gebruiken om gemiste stagedagen inhalen, nog opdrachten afmaken of gewoon om meer vlieguren te maken.

De module loopt parallel aan module 11 en 12.
In module 11 verdiepen studenten zich in een bijzondere doelgroep.
In module 12 leren studenten aan de hand van een vraagstuk uit de praktijk (de school waar zij stage lopen) een onderzoek opzetten, uitvoeren en rapporteren (in samenwerking met en/of aansluitend bij thema’s van IWP’s en/of lectoraten van de Hanzehogeschool) en leren zij hoe zij onderzoekend en ontwerpend onderwijs kunnen ontwikkelen en uitvoeren in natuur- en techniek onderwijs.
Voor beide onderdelen uit module 12 is aanwezigheid op school belangrijk.

In module 10c staat reflectie centraal. Deze reflectie wordt gezien als een vervolg op de reflectie van de stage 10b en een vooruitblik naar het derde jaar van de opleiding. De student reflecteert op de competenties die beschreven staan voor de taalcompetente leraar. De student wordt niet op al deze competenties beoordeeld, maar wel op de leeruitkomst reflectief vermogen. De datapunten helpen de student op een goede manier te reflecteren.

De student zal ongetwijfeld gedurende zijn twee-daagse stage meer activiteiten ontplooien (bijvoorbeeld aansluitend bij module 11 en 12), ook deze kunnen uiteraard als voorbeeld van competentieontwikkeling in het porfolio worden opgenomen.


Eindopdracht: Portfolio
Student beschrijft in het portfolio een reflectie op de competenties die beschreven staan voor de taalcompetente leraar.
Daarmee reflecteert de student vanzelfsprekend ook de bijbehorende leeruitkomsten en aan de hand van de reflectie en een ingevulde ‘competentiekaart’ formuleert de student voor het derde leerjaar per taalcompetentie ten minste twee persoonlijke leerdoelen.


 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie