Vak: Ontwikkeling en leren van het kind credits: 10

Vakcode
PBVP21MOD1
Naam
Ontwikkeling en leren van het kind
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Drukker
Werkvormen
Toetsen
  • portfolio 1 - Overige toetsing
  • portfolio 2 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

1. Didactisch handelen
1.a. Signaleren en interpreteren van onderwijs-ontwikkelingsbehoefte 
De student herkent wat de ontwikkelbehoeften van kinderen zijn.

2. Pedagogisch handelen
2.a. Werken vanuit relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect 
De student heeft kennis van de ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken en maakt op een positieve manier contact met kind

3. Professioneel werken

3.a. Reflectief vermogen 
De student reflecteert (op methodische wijze) aan de hand van theorie over opvoeding, ontwikkeling en onderwijs én eigen ervaringen op zijn eigen gedrag en formuleert wat dit betekent voor zijn professionele handelen

Inhoud

Module 1 gaat over de ontwikkeling van kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden. Zo wordt er gekeken naar de fysieke ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en sociale ontwikkeling. Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan de motoriek en schoolse leren: taalvaardigheden en rekenkundige/wiskundige vaardigheden.

Theoretische kennis over de ontwikkeling wordt in de integrale opdracht ingezet om de ontwikkeling van kinderen in kaart te brengen. Dit doe je aan de hand van twee (deel)opdrachten die ieder staan voor 5EC.

Voor de eerste opdracht brengt de student aan de hand van de theorie in gesprek met de eigen opvoeder(s) de eigen ontwikkeling in kaart. De bevindingen worden in een levensverhaal verwerkt.

Voor de tweede opdracht brengt de student bij een kind uit groep 1 t/m 4 het ontwikkelingsniveau in kaart op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling, taal, rekenen en wiskunde en motoriek.

Voor de theoretische ondersteuning en het leren van skills/vaardigheden leest de student literatuur, bekijkt films en volgt colleges op het gebied van: Ontwikkelingspsychologie, Nederlandse taal, Rekenen & Wiskunde en Motoriek, Gespreksvaardigheden algemeen, Gespreksvoering met kinderen en Observeren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie