Vak: Diversiteit en dynamiek in de groep credits: 10

Vakcode
PBVP21MOD4
Naam
Diversiteit en dynamiek in de groep
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
N.M. van der Honing
Werkvormen
Toetsen
  • Diversiteit - Opdracht

Leeruitkomsten

Propedeuse LU's
Didactisch handelen
1a De student herkent wat de ontwikkelbehoeften van kinderen zijn

1b De student formuleert, op basis van een bestaand kader, (ontwikkelings-/ les-) doelen en maakt hierbij gebruik van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden.
1c De student ontwerpt activiteiten bij (ontwikkelings-/ les-) doelen en selecteert hierbij passende werkvormen, materialen en middelen.
1f De student evalueert in hoeverre het doel van de activiteit is behaald. En doet suggesties voor eventuele aanpassingen

Pedagogisch handelen
2a De student heeft kennis van de ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken en maakt op een positieve manier contact met kind
2b De student kent factoren van een veilig ontwikkelingsklimaat, herkent deze in de praktijk en maakt op een positieve manier contact met de groep.

2c De student herkent talentvol gedrag en brengt gedrag/basisbehoeften van het kind in kaart en handelt hiernaar

Professionele ontwikkeling
3b De student onderzoekt een aantal relevante actuele ontwikkelingen in de maatschappij/ het vakgebied en maakt hierbij gebruik van actuele en relevante bronnen ter onderbouwing.
3c De student is zich bewust van de eigen normen en waarden en relateert deze aan vertrouwelijk handelen in de beroepspraktijk.

Inhoud

De gelukkige groep begint bij de leerkracht. In een gelukkige groep voelen de kinderen zich verantwoordelijk voor hun eigen en ook voor elkaars geluk. De leerkracht geeft kinderen de ruimte om samen rituelen en regels te bepalen. Dit doet hij door bewust talentkrachtige taal toe te passen. De leerkracht leert achter het gedrag van de groep te kijken.
In deze cursus leert de student oordelen uit te stellen en een actieve bijdrage te leveren aan een positief klassenklimaat. De student neemt actief deel aan de lessen en maakt de opdrachten waardoor hij zichzelf ontwikkelt tot een sensitieve professional die zijn oordeel weet uit te stellen, die kan luisteren naar de kinderen, die talentkrachtige vragen kan stellen. Daarnaast kan de student de kennis van de groepsfasen herkennen en zowel een analyse maken van de behoefte van de groep als passende activiteiten aanbieden die een positieve invloed zal hebben op het groepsklimaat.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie