Vak: Inleiding in het publiekrecht credits: 5

Vakcode
SIREP9IPU1
Naam
Inleiding in het publiekrecht
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
P. Kersse
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Inleiding in het publieke recht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

 Analyseren (niveau 1)
1.    De student selecteert feiten en bronnen op basis van (sociaal)juridische relevantie en betrouwbaarheid;
2.    De student formuleert in eigen woorden vragen op basis van de (sociaal)juridische relevante feiten;
3.    De student interpreteert deze geselecteerde feiten en vat ze samen om tot een beredeneerde conclusie te komen;
4.    De student formuleert mondeling en/of schriftelijk op basis van deze analyse een passende oplossing.

Inhoud

Met het vak Inleiding in het publiekrecht wordt een eerste inleiding in zowel het Europees recht, Staatsrecht als het Strafrecht gegeven.  
Het Europees recht werkt in toenemende mate door in de Nederlandse rechtsorde. Dit betekent dat kennis op dit vlak zeer relevant is voor rechtenstudenten. Dit vak beoogt dan ook de student een korte eerste inleiding in het (institutionele) recht van de Europese Unie te bieden. Bij de bespreking van het institutionele kader van de Europese Unie komen de volgende instellingen met taken en bevoegdheden aan bod: het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Rekenkamer. Daarnaast wordt ook een eerste inkijk gegeven in de Europese wetgeving, de verschillende soorten wet- en regelgeving en de wetgevingsprocedure(s). 
In het staatsrechtelijke gedeelte maken studenten kennis met de basisbegrippen uit het Staatsrecht, de bronnen en de belangrijkste organen van het Nederlandse staatsbestel. Hierbij wordt onder meer ingegaan op de Grondwet, de grondrechten, het wetgevingsproces en relevante jurisprudentie. Daarnaast wordt ingegaan op de trias politica (wetgever, bestuur en rechter) en hun onderlinge verhoudingen.  
In het strafrechtelijk gedeelte wordt zowel het materiĆ«le als het formele strafrecht besproken. Hierbij wordt ingegaan op belangrijke onderwerpen, zoals: legaliteit, opzet, schuld, causaliteit, het opsporingsonderzoek, het onderzoek ter terechtzitting, strafuitsluitingsgronden, het rechterlijk beslissingsmodel, de uitspraak en de strafoplegging.  

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies