Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Laws
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Instituut voor Rechtenstudies
Locaties
  • Groningen

Sociaal-Juridische Dienstverlening

Programmabeschrijving

Voor veel mensen zijn onze wetten en regels te ingewikkeld. Als sociaal juridisch dienstverlener adviseer je mensen die in een kwetsbare positie zitten. Denk hierbij aan schulden, werkloosheid, ziekte, armoede en laaggeletterdheid. Jij helpt ze hun weg te vinden in het doolhof van wetten en regels, rechten en plichten.
Je doet kennis op over diverse rechtsgebieden, zoals het huurrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en strafrecht. Al in het eerste jaar van de opleiding pas je je juridische kennis toe in de praktijk. Daarbij word je uitgedaagd met gespreksoefeningen en opdrachten die de kern raken van de multiproblematiek in Nederland.
Past dit bij jou? Beschik je over een goede beheersing van de Nederlandse taal, ben je sociaal en kun je je goed inleven in anderen? Dan is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou!

Leeruitkomsten

Analyseren
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen.
- De student voert op methodisch en theoretisch verantwoorde wijze een onderzoek uit om te komen tot een beroepsproduct dat bijdraagt aan een oplossing voor een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk.
- De student verantwoordt hoe hij is gekomen tot het ontworpen beroepsproduct als bijdrage aan een oplossing voor een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk. Daarbij bespreekt hij de kwaliteiten en beperkingen van zowel het beroepsproduct als het onderliggende praktijk gericht (sociaal)juridisch onderzoek en geeft inzicht in de implicaties van het beroepsproduct voor de praktijk van de opdrachtgever.

Beoordelen
- De student stelt op basis van wet- en regelgeving, jurisprudentie en op basis van interne protocollen de rechtspositie vast van de cliënt.
- De student erkent de verschillende soorten belangen, zoals organisatorische, sociale, financiële  en maatschappelijke, van meerdere betrokken partijen
- De student schakelt waar de eigen expertise tekortschiet die van andere professionals in om de belangen te kunnen wegen
- De student motiveert hoe hij tot een beoordeling is gekomen en hoe de belangen zijn gewogen, met name in situaties waarbinnen discretionaire ruimte is.

Adviseren
- De student ontwerpt vanuit zijn (sociaal)juridische expertise een met de cliënt/opdrachtgever meermaals afgestemd beroepsproduct dat bijdraagt aan de oplossing voor een (sociaal)juridisch praktijkprobleem en creëert daarmee waarde voor de dagelijkse praktijk van de cliënt en/of opdrachtgever.
- De student communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen op passende wijze aan de cliënt en/of opdrachtgever.

Belangen behartigen
- De student analyseert tegenstrijdige belangen op meerdere niveaus.
- De student beoordeelt welke rol hij kan aannemen om de belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen, rekening houdend met effectiviteit en ethische aspecten.
- De student past de gekozen rol toe en verantwoordt de gekozen handelswijze.

Integraal samenwerken
- De student werkt in een multidisciplinair netwerk samen met collega’s, professionals uit andere organisaties en disciplines en met niet-professionals. Hierbij hanteert de student een integrale en systeemgerichte aanpak.
- De student benut zijn of haar rol effectief binnen de context van de organisatie en de (multi) problematiek.
- De student benoemt actuele ontwikkelingen die zowel de eigen organisatie als de omgeving van die organisatie betreffen.
- De student ontvangt op proactieve wijze feedback van andere professionals en geeft feedback aan andere professionals. De student breidt zijn handelingsrepertoire uit op grond van deze feedback. De student hanteert zelfstandig reflectie als middel om de eigen beroepsontwikkeling te bevorderen en maakt dit inzichtelijk voor derden.

Begeleiden
- De student onderzoekt samen met de cliënt en zijn/haar eventuele ondersteuner(s) de meervoudige problematiek in zijn/haar situatie.
- De student stelt samen met de cliënt en eventuele ondersteuner(s) een plan op waarbij de cliënt gemotiveerd wordt de kwestie het hoofd te bieden. Hierbij houdt de student rekening met de (on)mogelijkheden van de betrokken organisatie(s) en de potentie van de cliënt.
- De student hanteert op respectvolle wijze passende methoden voor gespreksvoering en begeleiding, met oog voor bewezen effectiviteit. De student toont daarbij voldoende stevigheid om met divers en soms onvoorspelbaar gedrag om te gaan.
- De student evalueert en reflecteert op eigen gedrag en op de effectiviteit van zijn/haar interventies en legt daarover verantwoording af.

Conflicten hanteren
- De student analyseert conflictsituaties met behulp van kennis en vaardigheden op het gebied van omgaan met agressie en weerstand, onderhandelingsstrategieën en/of mediation.
- De student intervenieert bij conflicten in afgebakende cases op basis van grondige analyse.
De competentie conflict hanteren wordt niet op niveau 3 getoetst, omdat relevante situaties zich niet altijd voordoen in iedere werksituatie.

Signaleren en innoveren
- De student anticipeert op veranderingen in wet- en regelgeving.
- De student betrekt relevante politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hierbij.
- De student maakt de gevolgen inzichtelijk voor de eigen organisatie.
- De student levert een bijdrage die een waardevolle toevoeging is aan de praktijk vanuit een onderzoekende en ondernemende houding, hiermee profileert de student zich in de organisatie.

Professioneel ontwikkelen
- De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door methodische reflectie op de eigen rol als (sociaal-)juridisch professional en op eigen kennis, kunde en kwaliteiten in relatie tot zijn toekomstige beroep. Hij is zich bewust van wat er gezien zijn rol en toekomstig beroep van hem wordt gevraagd en dus van zijn kwaliteiten en ontwikkelpunten. Hierover legt hij mondeling en schriftelijk verantwoording af.
- De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door visie te tonen op de eigen rol als startbekwaam (sociaal) juridisch professional binnen de context van de eigen functie, de eigen (afstudeer)organisatie, het eigen (afstudeer)team en de maatschappij. Hierover legt hij mondeling en schriftelijk verantwoording af.
- De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door zich te positioneren en profileren als verantwoord handelend (sociaal-)juridisch professional  m.b.t. de kwaliteit van het eigen werk en m.b.t.  de eigen (afstudeer)organisatie, het eigen (afstudeer)team en de maatschappij.
- De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door zich te positioneren en profileren als zelfsturend, (multidisciplinair) samenwerkend en ondernemend (sociaal-)juridisch vakman binnen de eigen (afstudeer)organisatie en het eigen (afstudeer)team.

Programma

Sociaal-Juridische Dienstverleningcredits

Jaar 4 Sociaal-Juridische Dienstverlening 60