Vak: Design Research Ethics credits: 5

Vakcode
CMVP20DEC
Naam
Design Research Ethics
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
W.T. Mook
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Design Research Ethics - Overige toetsing

Leeruitkomsten

A3. De CMD’er doet de benodigde kennis op van het domein, zoekt relevante theorieën op en analyseert nieuwe technologische ontwikkelingen en begrijpt de mogelijkheden hiervan om het probleem op te lossen.
(Niveau 1): De CMD’er interpreteert de kennis van het domein, zoekt relevante theorieën op en analyseert conventionele technieken en begrijpt de mogelijkheden hiervan om het eenvoudige probleem op te lossen

E2. De CMD’er heeft een beroepshouding die getuigt van respect voor anderen (ethisch besef en interculturele vaardigheden).
(Niveau 1): De CMD’er reflecteert op zijn beroepshouding t.o.v. anderen, zijn ethisch besef en interculturele vaardigheden

H1. De CMD’er regisseert de eigen ontwikkeling: heeft zelfkennis (kent eigen sterktes en zwaktes, kent drijfveren), kan leerbehoefte formuleren, reflecteren op- en verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen en stuurt zichzelf bij ten aanzien van leren.
(Niveau 1): De CMD’er benoemt eigen sterktes en zwaktes, formuleert de leerbehoefte en komt tot actie om met behulp van een iteratief proces deze leerbehoefte in te vullen

I1. De CMD’er ontwikkelt een onderzoekende houding: is nieuwsgierig, pro-actief, open, kritisch, gericht op inzicht, bereid tot perspectiefwisseling, bereid om een oordeel uit te stellen, routines kritisch bevragen, kennis waarderen, inzicht willen delen.
(Niveau 1): De CMD’er weet wat een onderzoekende houding is en bootst het gedrag na.

I2. De CMD’er beheerst een palet van onderzoeksmethoden en technieken en kan daaruit een verantwoorde keuze maken.
(Niveau 1): De CMD’er benoemt eenvoudige onderzoeksmethoden en technieken en past deze toe in een gestructureerde eenvoudige context.

I3. De CMD’er kan relevante gegevens vinden en waarderen, hij kan de resultaten van onderzoek interpreteren en de kwaliteit van deze resultaten (betrouwbaarheid, validiteit, bruikbaarheid voor het ontwerp) en de beperkingen van het uitgevoerde onderzoek beoordelen.
(Niveau 1): De CMD’er vindt gegevens binnen een eenvoudige en gestructureerde opdracht en interpreteert de onderzoeksresultaten

J3. De CMD’er bouwt een innovatieve (gevalideerde) product/dienst en zorgt voor de productie en (commerciële) exploitatie daarvan.  
(Niveau 1): De CMD’er schetst de succes- en faalfactoren bij de productie en (commerciële) exploitatie van innovatieve producten/diensten.

Inhoud

In deze cursus leren studenten hoe ze bestaande oplossingen en/of best practices van ontwerppatronen kunnen vinden. Het doel van deze cursus is dat studenten een mindset (manier van denken) ontwikkelen op Design Research: "Wat heeft product 'X' nodig om ervaring 'Y' te bereiken?"

Deze cursus bestaat uit twee lijnen: ethiek en onderzoek. Studenten krijgen les in beide onderwerpen. Na deze lessen moet elke ontwerpbeslissing die een student neemt ,een ethische onderbouwing hebben. De studenten hebben geleerd hoe ze vanuit een probleemruimte moeten denken en onderzoekstechnieken moeten gebruiken om tot een oplossing te komen.

Het product van deze cursus is een concept van een herontwerp van een bestaand digitaal product (game, app, website). Een herontwerp dat ethisch gezien leidt tot een verbetering. De student zal zijn eigen onderzoek uitvoeren om de ethische implicaties van dit herontwerp volledig te begrijpen. Het uitgevoerde onderzoek en resulterende conceptvoorstelling(en) worden beschreven in een eindrapport.