Vak: Professioneel leiderschap 3 credits: 2

Vakcode
ANLM19PLD3
Naam
Professioneel leiderschap 3
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C. Kastermans
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Professioneel leiderschap 3 - Professioneel product

Leeruitkomsten

  1. De verpleegkundig specialist evalueert, analyseert en (her)ontwerpt een (zorg)proces om een blijvende verbetering te realiseren, vertaald in indicatoren zoals kosten, continuïteit, kwaliteit, service en snelheid. De vios kan projectmatig en procesmatig werken. Dit betekent dat de vios:
    1. (de kwaliteit van) processen analyseert en beoordeelt en hierin het patiëntenperspectief betrekt;
    2. processen evidence-based (her)ontwerpt;
    3. implementatieplannen evidence-based ontwerpt en deze financieel onderbouwt;
    4. met behulp van informatie- en communicatietechnologie (o.a. e-health) processen efficiënt en effectief organiseert;
    5. gebruik maakt van en reflecteert op communicatie- en samenwerkingsvaardigheden om anderen mee te krijgen in het ontwerp- en veranderingsproces. (Opleidingsprofiel 4.2)
  2. De verpleegkundig specialist maakt gebruik van formele- en informele relaties en beïnvloedingsmogelijkheden (o.a. kritische redeneervaardigheden) binnen organisaties. Dit betekent dat de vios: doelbewust gebruik maakt van principes van netwerkanalyse, krachtenveldanalyse, groepsdynamische processen en beïnvloedingsstrategieën. (Opleidingsprofiel 4.3/4.3.2)
  3. De verpleegkundig specialist beoordeelt kennis, onderzoeksresultaten, richtlijnen en protocollen op basis van deskundigheid en onderzoekend vermogen, met behulp van kritische redeneervaardigheden en integreert het best beschikbare bewijs in de praktijk. Dit betekent dat de vios:
    1. zijn handelen aantoonbaar baseert op wetenschappelijke kennis;
    2. onderzoeksresultaten, richtlijnen en protocollen beoordeelt op hun waarde voor de praktijk. (Opleidingsprofiel 6.1)
  4. De verpleegkundig specialist bevordert de ontwikkeling en verdieping van wetenschappelijke vakkennis door middel van praktijkgericht (multidisciplinair) onderzoek en innovatieprojecten. Dit betekent dat de vios:
    1. vragen uit de praktijk op een methodische wijze beantwoordt;
    2. onderzoeksvragen formuleert;
    3. relevante literatuur vindt in databases en (wetenschappelijke) artikelen op methodologische kwaliteit en statistiek (critical appraisal) beoordeelt;
    4. de methodiek van ebp (vijf stappen) en praktijkgericht onderzoek (t.b.v. patiëntenzorg en/of organisatie-innovatie) toepast. (Opleidingsprofiel 6.2)
  5. De verpleegkundig specialist levert excellente patiëntenzorg, op integere, oprechte en betrokken wijze. Hierbij gaat de vios uit van het zelfbeschikkingsrecht van patiënten, bevordert hun autonomie en hanteert als principes “niet schaden, weldoen en rechtvaardigheid”. Dit betekent dat de vios: voldoet aan de competenties zoals beschreven bij bovengenoemde competenties (1 t/m 6); ethische vraagstukken herkent en deze bespreekbaar maakt. (Opleidingsprofiel 7.1)
  6. De verpleegkundig specialist beschikt over een onderzoekende houding, argumenteert en analyseert argumenten.
    (Opleidingsprofiel 7.3)

Inhoud

Deze module biedt de verpleegkundige in opleiding tot specialist een verdieping van de onderwerpen die aangeboden zijn in twee voorgaande modules. Zo gaat de vios bezig met zorginhoudelijke kennis, onderzoeks- en communicatieve vaardigheden. Daarbij richt de vios zich op de ontwikkeling van competenties die nodig zijn om kwaliteit te kunnen ‘leveren’: reflectie (systematisch, kritisch nadenken, alleen of in groepen, gericht op het bespreken van problemen of op het ontwikkelen van visie) en ethiek (nadenken over wat goede zorg is). Daarnaast wordt het ontwerpen van zorg uitgediept door onderwijs op het gebied van veranderkunde en design thinking. De onderzoeksvaardigheden richten zich op de voorbereiding van de meesterproef casestudie ten behoeve van het afstudeerprogramma. De communicatieve vaardigheden sluiten aan bij het verder ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en kritisch redeneren en omvatten beïnvloedingsstrategieën, debatteren en onderhandelingstechnieken. In het academisch schrijven wordt verder geoefend met citeren en parafraseren. De module wordt afgesloten met een schriftelijk verslag van het doorlopen van de stappen uit het Stappenplan Moreel beraad. De vios werkt aan de competenties tijdens de onderwijsbijeenkomsten aan de hogeschool, in de praktijk en door zelfstudie.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde