Vak: Energietransitie credits: 5

Vakcode
REDB22ETS
Naam
Energietransitie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. den Uijl
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Energietransitie - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren, niveau 3
1. De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden.

Innoveren, niveau 3
1.De student anticipeert op veranderingen in wet-en regelgeving;
2.De student betrekt relevante politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hierbij;
3.De student maakt de gevolgen inzichtelijk voor de eigen organisatie;
4.De student levert een bijdrage die een waardevolle toevoeging is aan de praktijk vanuit een onderzoekende en ondernemende houding, hiermee profileert de student zich in de organisatie;

Inhoud

In dit vak wordt dieper ingegaan op de juridische aspecten rondom de energietransitie. De opkomende warmtemarkt die juridisch en organisatorisch nogal wat uitdagingen kent, maar ook de inpassing van alternatieve gassen zoals waterstof en biogas c.q. groen gas komen aan bod. Daarnaast is de elektriciteitsmarkt sterk in ontwikkeling door de nieuwe technologieën zoals slimme netwerken, batterij-opslag en de rol van de energiecoöperaties. Het sleutelwoord hier is ‘systeemintegratie’ waarbij de juridische uitdagingen worden behandeld. Dit vak wordt afgerond met een tentamen met open vragen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies